keskiviikko 18. tammikuuta 2017

6. Paksuniskan ilmalento - Heikki Henteri


Särjet, joista olemme kuulleet, jättivät oitis Kortesalmen vaaralliset vedet ja suuntasivat kulkunsa poikki laajan ulapan Kauniita Rantamia kohti. Selkävesillä oli melkoisen turvallista, sillä vaaralliset hauetkin olivat kesäsydännä ruohoisilla rannoilla. Vauhtia piti yllä tuntemamme särki Paksuniska uiden keulassa. Toiset tulivat kukin vointinsa mukaan perässä. Taneli Itsekehu ui peräti vaiteliaani yhtä hiljaisen Iivari Uhkarohkean perässä. Wille von Herkkusuu harmitteli revennyttä suupieltään, ja Heikki Heneri Särkelä seurasi toisia viimeisenä.
- Minua on onnistanut tähän asti. Luulen olevani pian särkien kuningas. Heikki Henteri on minua hintelämpi, ja muut jo poissa pelistä, puheli keulassa etenevä Paksuniska.
- Toverimme ovat paljon viisastuneet tappioista, joten ei suinkaan heitä ole jätettävä pois laskuista. Ihmisten pyhässä kirjassa, Raamatussa, on sanottu: ”Jota Herra rakastaa, sitä hän kurittaa, ja hän ruoskii jokaista lasta, jonka hän ottaa huomaansa.” Luulen, että toverimme ovat jo saaneet tarpeeksi kuritusta. Ei ole soveliasta lyötyjä haavoja auki repiä. Ja kuulehan, Paksuniska, eiköhän pyritä vaeltamaan nöyrässä hengessä. Se on matkamme onnistumisen perusedellytys. Muistelen vaarini, edesmenneen Henterin, sanoneen, että Raamattuun on myös kirjoitettu: ”Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon”, puheli parven hänniltä hiljakseen Heikki Henteri Särkelä.
- Kaikkia juttuja sinä uskot, Heikki Henteri. Lieneekö koko Raamattu edes olemassakaan, joten älä meille mielikuvituksiasi syötä. Kun pääsen kuninkaaksi, niin teen sinusta särkien hallituksen mielettömien haaveiden ministerin, pilkkasi Paksuniska.
Näin keskustellen kalat tulivat keskellä selkää olevalle Nauruluodolle. Nauruluoto oli nimensä arvoinen, sillä sieltä kuului kesäisin lakkaamaton lokkien, tiirojen ym. vesilintujen nauru ja räkätys. Oikeastaan Nauruluotoa olisi voinut kutsua vaikkapa Juttukiveksi, sillä uteliaat tiirat ja lokit juttelivat sen päällä kaikessa, mitä lintu- ja kalamaailmassa tapahtui. Monet uteliaat pikkukalat menettivät kyllä henkensä, kun menivät liian läheltä lokkien juttuja kuuntelemaan. Kun Nauruluodon ylimmäisellä nokalla turhia puhuva lokki, nimeltään Juorukallion Reeta, näki noin puolen metrin syvyydessä uivat särjet, se kohautti kauniita siipiän ja alkoi imelällä äänellään pakista: - Arvoisat kuningassärjet, koko lintumaailma tietää rohkeasta matkastanne ja uskaliaasta yrityksestänne. Olette pääsemässä kunnian kukkuloille myös meidän, lokkien, silmissä. Erikoisen halukkaasti silmäilemme tulevaa kruununkantajaa, von Paksuniskaa. Olen järjestänyt arvoisalle Paksuniskalle, ja miksipäs ei teille toisillekin, hyvin mieluisan yllätyksen. Teidän ei tarvitse tehdä muuta kuin nousta vedenpintaan, niin saatte ilmaisen ilmalennon taivaan rannattomassa sinessä, toivomusten mukaan, jopa pilvien yläpuolellekin. Ken tähän leikkiin antautuu, se on kuuluisin kala kaikista, jotka vesien syvyyksissä taivaltavat. Arvon herra Paksuniska, nouskaa pintaan ensimmäisenä! Te ansaitsette suurimman kunnian.
- Tuo kuulostaa joltakin, puhisi Paksuniska.
- Kuulostaa hengenvaaralliselta! totesi Heikki Henteri.
- Paljastit raukkamaisuutesi ja suuren arkuutesi, ilveili Paksuniska.
- Lienen arka, sen myönnän, mutta haluan toistaiseksi vielä elää enkä joutua lokin syötäväksi.
- Kuninkuudestani on jo sanottu viimeinen sana. Kun teen komean ilmalennon alttiisti palvelevan Juorukallion Reetan viihtyisien siipien suojassa, tulee se olemaan ennenkuulumaton uutinen. Haluan nousta ohitse kiitävän aamupilven tasolle ja sieltä katsella, kuinka matalalla, te poloiset olette. Ken uskaltaa enää esittää kuninkuudestani vastaväitteitä? Nyt tämä poika menee, ylvästeli Paksuniska ja oli jo hyppäämäisillään vedestä ylös.


Tuskainen Heikki Henteri koetti huutaa: - Älä hyvä Paksuniska, sitä tee! Olet tuota pikaa lokin kidassa, jos poistut kalojen oikeasta elementistä, joka on järvien syvyys. Painu mieluummin metri syvemmälle ja kierrä kaukaa tämä paikka, niin pelastat itsesi. Me yleensä uimme liiaksi pintavesissä, paras olisi painua syvemmälle. Kuulkaa, kalaveljet, annetaan Paksuniskalle särkien kuninkuus sovussa, kunhan hän vain pysyy aaltojen alla.
- Annetaan, annetaan! huusivat toiset särjet, jotka olivat oppineet antamaan Heikki Henterille arvoa tämän viisaitten opetusten tähden.
- Kuninkuus on kruunattava ilmalennolla, sanoi Paksuniska ja oli samassa vedenpinnassa.
- Puli, puli, plumps, äänsi vesi, kun Juorukallion Reeta sieppasi Paksuniskan alkaen kuljettaa sitä pesälleen.
- Ah-uh-huh-gnhh-uh! kirkui, tai paremminkin koetti kirkua Paksuniska. Se merkitsee: päästä minut, minä tukehdun!
- En ole tottunut syömään tukehtumalla kuollutta, mutta tällä kertaa minun on paloiteltava sinut nälkäiselle perheelleni aamiaiseksi. Voi olla, että olet jo siihen mennessä tukehtunut. Tai äläs, puraisen sinulta tuossa saaren päässä olevalla kivellä pään poikki, niin veri pääsee pois. Eihän tosin tyhmä pääsi paljon miltään maistu, mutta syön sen paremman puutteessa, ja lihavan ruumiisi ja paksun niskasi syötän pojilleni, puheli Juorukallion Reeta Paksuniskalle toisella suupielellään.
- He-heikki, hyvä He-heikki He-henteri, koeta auttaa minua! parkui tukehtuva Paksuniska, jota Reeta roikotti nokassaan pesälleen päin.
- - -
Kuulehan, lukijani, ota oppia tästä Paksuniskan vaarallisesta kommelluksesta! Paavali kehottaa Timoteusta: ”Pakene nuoruuden himoja, harrasta vanhurskautta, uskoa, rakkautta, ja rauhaa niiden kanssa, jotka huutavat Herraa avuksensa puhtaasta sydämestä”. 2 Tim. 2:22.
Uskovan oikea ”elementti” n niiden seura, jotka huutavat avuksensa Herraa puhtaasta sydämestä, siis uskoon tulleiden ihmisen yhteys. Tätä ilmapiiriä tulee rakastaa. Joskus voi tosin mieli tehdä kurkistelemaan myös maailman leiriin, mutta se on hyvin vaarallista. Maailman ruhtinas pitää huolen siitä, että kauniiksi ja vaarattomaksi mainostettuja ”ilmalentoja” elokuvateattereihin, epähengellisiin nuorisokerhoihin ym. kyllä järjestetään hyvin halvalla. Jos joskus uskovaisten ihmisten mukana kulkeminen rukouksissa ja raamattutunneilla tuntuisi vähän kuivahkolta, niin opi kuitenkin rakastamaan niitä. Myöhemmin tulet huomaamaan, että Jumala seurakuntansa kautta antaa nuorille ja vanhoille sen hengellisen elatuksen, mitä heidän henkensä kaipaa.
Jumalan seurakunnan yhteys on ihmeellinen. Vanhan Testamentinkin puolella sanotaan kirjoituksessa, joka koskettelee temppelissä tapahtuvaa Jumalan palvelusta näin:
”Ja he heittivät yhdessä arpaa palvelusjärjestyksessä, nuoremmat niin kuin vanhemmatkin, taitajat yhdessä oppilasten kanssa.” 1 Aikak. 25:8.
- Siis -  vanha tuntee nuoren ja nuori vanhan. Tässä ilmapiirissä Jumala siunaa, ja tämä ilmapiiri on se ”elementti”, jossa taivaallinen kala elää. Ethän pyri siitä pois.

- Niin, siellä vaarallisen Nauruluodon luona katseli murheellinen särkiparvi, kuinka niiden kumppani, Paksuniska, riippui toivottamana Juorukallion Reetan nokassa ja matkasi syöntipaikalle. Ankarasti miettivän Heikki Henteri Särkelän pienissä aivoissa välähti kuitenkin ajatus Paksuniskan pelastamiseksi. Se perustui Juorukallion Reetan kuuluun ahneuteen...       
Jaakko Sahimaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti